perjantai 17. syyskuuta 2010

Ace of Base - Cecilia

Artisti: Ace of Base
Kappale: Cecilia (1998)
Albumi: Flowers
Mieleenjäävin lause kappaleesta: "Simon and Garfunkel had a little problem."

Blogin ensikertojen teemaviikko jatkuu sillä tämänkertainen on ensimmäinen epävirallinen jatko-osa aiemmalle kappaleelle. Lisäksi ensi kertaa kahden peräkkäisen päivän kappaleet ovat ilmestyneet samana vuonna. Ace of Basen Cecilia on eräänlainen jatko Simon and Garfunkelin samannimiselle biisillle. Tämä ei jää epäselväksi ruotsalaisnelikon laulussa, sillä aiempaan viitataan niin monin tavoin, jopa itse herrat Simon ja Garfunkel tulevat mainituiksi.

Ace of Basen Flowers albumin kappaleilla oli usein tyylillisiä lainoja varsinkin Motownin kultakauden tuotoksista ja Cecilia on puolestaan teemallista jatkoa sanoituksellisesti tunnetummalle Cecilia -kappaleelle, mutta mitään kovin samaa kappaleissa ei sävelen osalta ole. AoB:n kappaleessa laulaa nainen ja S&G:n mies. Jos oikein hakemalla hakee niin molemmissa on hieman samanlaista koputtavaa ja hakkaavaa rytmiä, mutta yhteneväisyys on silti hyvin hatara.

Cecilia on tyylillisesti ehkä jopa hieman euroviisumaista dancepoppia. Kappaleen rytmi on hakkaava mutta keskitempoinen. Naa-na-naa-na taustalaulut ovat mukava retromauste joka sopiikin yleiseen ideaan. Konetorvet ja jouset muodostavat rytmin ohella kappaleen taustan selkärangan. Jenny Berggren (se tummempi Berggrenin sisaruksista) tekee sopivan kepeän laulusuorituksen.

Cecilian ollessa teemallinen jatko-osa sanoitus koostuukin pääasiassa kysymyksistä joita yhä esitetään salaperäiselle Cecilialle. Mutta vastauksia saadaan yhtä vähän kuin 25 vuotta aiemmin. Cecilia elää yhä ikuisesti emmekä vieläkään saa tietää palasiko hän kotiin yksin vai jonkun kanssa. Ei olisikaan ollut sopivaa ottaa toisen bändin kappaletta ja pilata sen arvoitusta omalla tulkinnalla vaan on parempi tehdä kunnianosoitus klassikolle. Cecilia pysyköön yhtä arvoituksellisena kuin Mona Lisan hymy.

Arvosana: 6,0/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti