tiistai 28. syyskuuta 2010

The Chordettes - Mister Sandman

Artisti: The Chordettes
Kappale: Mister Sandman (1954)
Albumi: 20th Century Hits For a New Millennium 1955-1959
Mieleenjäävin lause kappaleesta: "Give him a lonely heart like Pagliacci and lots of wavy hair like Liberace."

Tämän päivän sattuman sanelema vie meidät hyvin kauas aina rock-aikakauden alkukajastukseen asti. Mutta rokista ei todellakaan ole kysymys, ei edes Rock Around The Clock tasosta. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita ei tästä kappaleesta löydä etsimälläkään, paljon muuta mielenkiintoista kylläkin. Mister Sandman oli nelihenkisen doo-wop lauluyhtye The Chordettesin suurin mutta ei ainoa hitti. Yhtye toimi vuosina 1946-1961 ja teki lyhyen comebackin 90-luvun alussa.

Mister Sandman on kappale jota kuunnellessa tulee mieleen paljon stereotyyppisiä mielikuvia viattomasta 50-luvusta. Kirsikkakolat, kellohameet, ja leveät amerikanraudat tulevat heti mieleen kun kappaleen pom-pom-pom harmonialaulu alkaa. Kappale kertoo viehättävän tarinan teinitytöstä joka toivoo Nukkumatin tuovan uniin sen unelmien prinssin. Aivan sekundaprinssi ei kelpaakaan vaan Nukkumatti saa hyvin tarkat ohjeet millainen sulho uniin toimittaa. Luonteelle ei tosin aseteta suuriakaan vaatimuksia, vain ulkonäölle. Noh, suotakoon teinitytölle hänen unelmansa. Itse Chordettesit olivat laulun levyttämisen aikaan jo teinivuotensa kunnialla ohittaneet vanhimman jäsenen ollessa 31-vuotias.

Siinä missä kappaleen acapella osuudet ovat hyvin toimivia myös väliosa jossa suurempi orkesteri tulee mukaan on hyvin svengaava. Matalaääninen "Yes?" jolla Nukkumatti vastaa laulun päähenkilön kutsuun istuu myös kuin kirsikka kermaleivoksen päällle. The Chordettes on yksi lenkki pitkässä naisten lauluyhtyeiden ketjussa eikä todellakaan mikään heikoin. Mister Sandman edustaa täydellisesti omaa aikakauttaan ja on kuin aikakapseli ilmestymisvuoteensa. Mitäköhän sitä itse pyytäisi tänä iltana Nukkumatilta?

Arvosana: 7,5/10

1 kommentti: