sunnuntai 26. syyskuuta 2010

Coolio featuring L.V. - Gangstas Paradise

Artisti: Coolio featuring L.V.
Kappale: Gangstas Paradise (1995)
Albumi: The Greatest Hits of the Nineties
Mieleenjäävin lause kappaleesta: "Tell me why are we so blind to see?"

Joskus kaikki palaset vain napsahtavat artistille kohdilleen. Valitaan oikea klassikkobiisi josta otetaan oleellisimmat osat ja sitten ajakohtaistetaan ja henkilökohtaistetaan se omaksi. 

Rapissa ja hip hopissa samplaus tai alkuaikoina toisen kappaleen päälle omien juttujen heittely on ollut hyvin yleistä. Usein rapartistit kaivelevat divareita vanhojen vinyyleiden vuoksi joista voi sitten löytää hyviä koukkuja ja juttuja käytettäväksi. Liekö sitten Coolion käteen eksynyt 90-luvun puolivälissä Stevie Wonderin Songs In The Key Of Life -kiekko vuodelta 1976 ja siltä tarttunut korviin kappale Pastime Paradise? Varmuutta asiasta ei ole mutta ainakin se voisi olla hyvin todennäköinen mahdollisuus.

Henkilölle jolle hip hop tai rap uppoavat vain varsin harvoin Gangstas Paradise toimii yllättävän hyvin. Tokihan se soitettiin puhki 1995, mutta 15 vuotta myöhemmin sitä voi kuulla virkeimmin korvin. Coolion flow kävisi suuremmassa määrin hieman puuduttavaksi joten onkin ollut hyvä päätös ottaa mukaan L.V. laulamaan kertosäe Cooliota sävykkäämmällä äänellään. Myöskin taustan maustaminen kirkkokuoromaisella laululla toimii. Sykkivä biitti sopii hyvin sanoihin jotka kertovat kadulla epätoivoisesti tulevaisuudestaan kamppailevasta nuoresta miehestä. Vääryksiä on tehty mutta omasta mielestä vain niille jotka ovat sen ansainneet, mutta vaarana on aina itse saada joku päivä ansionsa mukaan. Kadulla huominen on aina epävarma.

Kun kappaleeseen on saatu sisällytettyä sanomaa eikä se ole kunnianhimoton coveri ollaan päästy jo pitkälle. Gangstas Paradisen suhteen on tehty aikoinaan paljon oikeita valintoja ja juttuja ja kyseessä onkin mielestäni yksi 90-luvun parhaista biiseistä genressään. Aina ei ole niin paha asia ottaa lainaksi jotakin ja tehdä siitä omaa.

Arvosana: 7,0/10

2 kommenttia:

  1. Olen muuten samaa mieltä, mutta haluan huomauttaa että Coolio oli Songs In The Key Of Lifen ilmestyessä 13-vuotias, ja olen aivan varma että tuo valtavan menestynyt ja arvostettu tupla-albumi on tullut hänelle tutuksi jo tuoreeltaan.

    VastaaPoista
  2. Olet täysin oikeassa, joskus sitä katsoo liian oman ikänsä kautta noita asioita. Eihän sitä tosiaan kukaan ole voinut olla ilmestymisvuonnaan Amerikassa kuulematta.

    VastaaPoista