keskiviikko 8. syyskuuta 2010

Mike Oldfield - Clear Light

Artisti: Mike Oldfield
Kappale: Clear Light (1992)
Albumi: Tubular Bells II
Mieleenjäävin lause kappaleesta: (Instrumentaali)

Kun päivän kappaleeksi arpoutui Mike Oldfieldin Clear Light ja viikon epävirallinen teema eli artistien murroskausien kappaleet saa vielä jatkoa. Mike Oldfield saavutti suurimmat menestyksensä (Tubular Bells, Crises) ollessaan Richard Bransonin Virgin -levy-yhtiössä. Vuosien varrella Oldfield kuitenkin riitaantui Bransonin kanssa Virginin painostaessa artistia kaupallisempaan suuntaan. Hän mm. kieltäytyi tekemästä jatkoa Tubular Bellsille. Tehtyään sopimuksensa lopppuun ja vaihdettuaan uuteen levy-yhtiöön hän ensi töikseen levyttikin kuin kostoksi kakkososan Tubular Bellsille.

Clear Light on varsin tyypillinen Tubular Bells II -albumin kappale. Tubular Bells II seuraa  hyvin samanlaista ryhmitystä ja kulkua kuin alkuperäinenkin, aivan kuin kantavana ideana olisi ollut miltä Tubular Bells olisi kuulostanut jos se olisikin tehty 1992. Clear Light on varsin elektronisvaltainen ja tunnelmallinen kappale, jonka kantavin voima on Oldfieldin aina yhtä tunnistettava kitarasoundi. Myös tunnelmalliset kosketinosuudet jäävät mieleen. Kappale etenee rauhallisesti ja jopa huippukohdat ovat hieman kuin pidäteltyjä ja tietoisesti hillittyjä. Näin irrallisena kappaleena arvosteltuna Clear Light ei ole parhaimmillaan, sillä se toimii paremmin osana albumikokonaisuutta. Siinä on jo kuultavissa hieman vaikutteita 90-luvun new age musiikista, mutta tähän suuntaan Oldfield eteni pääosin vasta seuraavalla albumillaan.

Oldfield onnistuu aina kuulostamaan kappaleissaan omalta itseltään, vaikka tyylilajit ovat vaihdelleet hyvinkin paljon vuosien varrella. Clear Lightin suurin vahvuus onkin tunnistettava Oldfield -soundi, vaikka se ei albumista erikseen katsottuna aivan parasta laatua edustakaan.

Arvosana: 5,5/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti