torstai 30. syyskuuta 2010

Mike Oldfield - Taurus 3

Artisti: Mike Oldfield
Kappale: Taurus 3 (1982)
Albumi: Crises
Mieleenjäävin lause kappaleesta: "Instrumentaali"

Jatko-osa kappaleet eivät ole kovin yleisiä mutta niitä on kuitenkin tehty maailman sivu. Johan sinfoniatkin järjestysnumeroitiin klassisessa musiikissa. Taurus 1 julkaistiin QE2 (1980) ja Taurus 2 Five Miles Out (1981) -albumilla. Toisin kuin kaksi ensimmäistä, Taurus 3 ei ole yli kymmenminuuttinen progressiivinen teos vaan alle kaksi ja puoliminuuttinen lähinnä akustisen kitaran varaan rakennettu instrumentaali. 

Mike Oldfield on kitaristina hieman aliarvostettu, ehkä miehen sisäänpäinkääntynyt ja rauhallinen persoona ei ole omiaan luomaan mielikuvaa virtuoosimaisesta kitarasankarista. Mutta kun kuuntelee kuinka miehen pitkiksi kitaransoittamista varten kasvatetut kynnet tanssivat akustisen kitaran kielillä päivän kappaleessa ei voi kuin ihailla. Oldfieldin soitettua akustista kitaraa brittitv:n aamuohjelmassa 80-luvun lopulla hämmästynyt juontaja ei voinut kuin ihmetellä miten yksi ainoa akustinen kitara voi kuulostaa kokonaiselta orkesterilta. Katso ko. esitys tästä.

Taurus 3 piirtää mielikuvamaisemia Espanjasta, joku voi ehkä nähdä ihmisiä juoksemassa pakoon härkiä härkäjuoksussa. Tai ehkäpä paahtavan kesäpäivän jonka lopulta myrskykuuro keskeyttää sillä Taurus 3:n akustinen kitarointi kasvaa loppua kohden pieneksi myrskyksi ja kun kappale päättyy, toivoisi sen kestävän vielä vähän pidempään. Se on kuin lyhyt virkistävä sadekuuro joka lankeaa juuri oikeaan aikaan. Taurus 3 on monella tapaa tekijänsä näköinen kappale: virtuoosimainen, hallitusti innostunut mutta loistavasta taidonnäytteestä huolimatta jotenkin jalat maassa pitävä. Kolmas härkä toden sanoi.

Arvosana: 8,0/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti