tiistai 14. syyskuuta 2010

Ray Stevens - The Streak

Artisti: Ray Stevens
Kappale: The Streak (1974)
Albumi: Millennium - 40 Hits 1970-1974
Mieleenjäävin lause kappaleesta: "He ain't rude, boogie-dy, boogie-dy.

Tämän viikon tiistain sattuman sanelema on ensimmäinen arvotuksi tullut kantri- sekä myös huumoribiisi. Eli luvassa on yhdistelmä kantria ja huumoria, yi-haa! Kun joku asia tulee muotiin niin usein tätä villitystä sitten myös käsitellään laulujen muodossa ja joskus myös kannattavin tuloksin, ainakin kaupallisesti. The Streak pääsi niin UK kuin US listaykköseksi mikä ei ole aivan vähän viuhahtelusta kertovalle kappaleelle. The Streak on saanut ideansa 70-luvun alun viuhahteluvillityksestä mistä meillä lauloi ainakin Irwin Goodman. 

The Streak alkaa uutislähestyksen alkujinglellä jonka jälkeen innostuneen kuuloinen toimittaja alkaa haastattelemaan ihmisiä juuri tapahtuneen häiriötekijän johdosta. Pian käy ilmi että paikalla on juuri käynyt viuhahtaja, joka on järkyttänyt eritoten haastateltavan vaimoa Etheliä. Ja vasta tässä vaiheessa alkaa varsinainen musisointi kun varsin perinteinen mutta letkeä kantrimusiikki jatkaa tarinan kertomista. Varsinkin vihellysääni on varsin hupaisan kuuloinen ja sopii kappaleen teemaan. Laulun aikan viuhahtaja iskee saman pariskunnan nähden kolme kertaa ja kolmannella kerralla jopa vanha rouva Ethel lähtee viuhahtajan mukaan.

Kun huumoribiisistä on kyse, ratkaisevaa on toimiiko huumori vai ei. Kukaan ei halua tuntea myötähäpeän tunnetta tai ajatusta että tämänkö pitäisi olla hauskaa? Kappaleen tarina ei ole vanhentunut vuosikymmenten aikana vaikka suurin uutuudenviehätys itse viuhahtelusta lieneekin jo karissut. The Streak on harmiton kantriralli ja kun sen kuulemisesta tulee enemmän hyvälle kuin pahalle mielelle niin mikäpä ettei sitä satunnaisesti voisi kuunnella. Mikään mestariteos ei ole kyseessä, mutta juuri satunnaissoitossa tällaiset kappaleet ovat omiaan piristämään päivää ja kuunteluhetkeä.


Arvosana: 5,5/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti