keskiviikko 29. syyskuuta 2010

Vacuum - Tears

Artisti: Vacuum
Kappale: Tears (2002)
Albumi: Culture of Night
Mieleenjäävin lause kappaleesta: "You can't take away what God once gave: water, nutrition and comfort of the cage."

Tämänkertainen kappale aiheutti minulle hieman päänvaivaa arvoituksen muodossa. En muistanut enkä myöskään googlettamalla löytänyt tietoa kenen kappale on kyseessä alunperin. Minulla oli hämärä muistikuva jostakin vanhasta foorumimaininnasta että kyseessä olisi jonkun kasarisyntikkabändin originaali, mutta sekään johtolanka ei vienyt mihinkään. 

Albumin kansilehtisen tekijätiedoissa oleva "Written by Westerlund/Fandén" tuotti kuitenkin pienen kaivelun jälkeen tuloksen. Kyseessä on alunperin Playground Internationalin kappale And Then The Tears Came vuodelta 1998. Kappale löytyy myös elokuvan Hamilton soundtrackilta. Kun tämä arvoitus on ratkaistu pääsemmekin itse päivän biisin arvosteluun.

Tears on Vacuumin uran keskitaipaleen tyypillistä syntikkapoppia jossa aiempi futuristisuus ja patsastelu on vaihtunut enemmän ihmissuhteista ja tunteista kertomiseen. Kappale kertoo naispuolisesta henkilöstä joka ei henkisen tuskansa vuoksi pysty kohtaamaan maailmaa vaan käpertyy itseensä. Hän myös joko lukittu omaan huoneeseensa tai ehkä jopa hoitolaitokseen, josta sanoitus mahdollisesti vihjaa. Eli mitään iloisimpia maailmoja ei tällä kertaa olla maalailemassa.

Kappale kulkee varsin rauhallista tempoa möyrivän syntikkabasson pitäessä tahtia yllä. Mattias Lindblomin ääni kulkee yhtä tummana ja vahvana kuin yleensäkin. Vahvasti efektoitu naisääni joka toistaa kertosäkeen "tears came" kohtaa on yksi näppäristä pikku oivalluksista. Vaikka kappaleen sanoitus onkin surumielinen, itse sävelkulku on vain harmaansävyinen. Biisissä on monia kirkkaita instrumentteja jotka luovat kontrastia ja luovat tasapainoa kokonaisuuteen. Tears on hyvää ja melankolista syntikkapoppia jota ei ruotsalaiseen tyyliin ole kuitenkaan raahattu aivan epätoivon mustimpiin vesiin kuten heidän itänaapureillaan on usein tapana. Ja onko se hyvä vai paha asia riippuu kuuntelijan mielentilasta.  

Arvosana: 7,0/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti