maanantai 14. maaliskuuta 2011

Bee Gees - Night Fever

Artisti: Bee Gees
Kappale: Night Fever (1977)
Albumi: Saturday Night Fever OST
Mieleenjäävin lause: "Here I am, praying for this moment to last."

Hyvät naiset ja herrat, tämä on discoa! Jos pitäisi disco -ilmiötä tuntemattomalle ulkoavaruuden oliolle esitellä parhaalla mahdollisella tavalla mistä on kyse, Saturday Night Fever -elokuva soundtrackin kera olisi keinoista nopein ja paras. Bee Gees saavutti pitkän uransa suurimman huipun ratsastaessaan discon aallonharjalla 70-luvun jälkimmäisellä puoliskolla, mutta menestyksellä oli hintansa. Kun disco "kuoli", sen suurimmat äänenkannattajatkin joutuivat vielä suurempaan epäsuosioon kuin aiempi suosio oli ollut. Mutta Gibbin veljekset selvisivät tuottamalla hittejä muille artisteille ja lopulta he saivat ansaitsemansa tunnustuksen urastaan 90-luvun lopulla.

Night Feverissa on kaikki Bee Gees discohitin elementit: sykkivä ja keinuva pulssi, ainutlaatuinen falsettilaulu ja pop-historian paras veljeskolmikko uransa parhaassa iskussa. Kappale starttaa vahvasti ja sama vahva discopoljento kulkee katkeamatta loppuun asti. Mielestä Night Feverin kohokohta on ehdottomasti säe jossa lauletaan: "Here I am, prayin for this moment to last, living on the music so fine, borne on the wind, making it mine." Juuri tässä kohden biisin muutenkin korkea energiataso saavuttaa huippunsa.  

Harva kappale on yhtä menevä ja letkeä kuin Night Fever. Tässä kaikki on Gibbin veljesten käsittelyssä päätynyt melkein niin hyväksi kuin mahdollista eikä myöhempää uraa hetkittäin haitanneesta liiallisesta siloittelusta ole tietoakaan. Makeaa ja siloiteltuahan tämä on, muttei kuitenkaan hattaramaista. Night Fever on yksi parhaimmista discobiiseistä mutta jotakin Bee Geesin tasosta kertoo se ettei se mielestäni ole kuitenkaan heidän paras kappaleensa. En kaipaa 70-luvulta teryleeniä mutta tällaista musiikkia kylläkin.  

Arvosana: 8,5/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti